HUMAN CENTRIC LIGHTING

Human centric lighting is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar verlichting die is ontworpen om het welbevinden van mensen te verbeteren. Het doel van human centric lighting is om de natuurlijke ritmes van het menselijk lichaam te ondersteunen door het gebruik van licht met verschillende kleurtemperaturen en intensiteiten gedurende de dag.

Er is aangetoond dat human centric lighting kan bijdragen aan een verbeterd slaap-waakpatroon, een verhoogde productiviteit en een algeheel gevoel van welbevinden. Dit komt omdat het menselijk lichaam gevoelig is voor veranderingen in licht, en de juiste verlichting kan helpen om de aanmaak van hormonen zoals melatonine en serotonine te bevorderen, die belangrijk zijn voor ons welbevinden.

Human centric lighting kan worden toegepast in verschillende omgevingen, zoals kantoren, scholen, ziekenhuizen, zorgcentrums en zelfs thuis. Bijvoorbeeld, in een kantooromgeving kan human centric lighting worden gebruikt om de energie en concentratie van werknemers te verhogen door het gebruik van helderder licht in de ochtend en zachtere, warme kleuren in de middag. In een ziekenhuis kan human centric lighting worden gebruikt om de hersteltijd van patiënten te verkorten door het creëren van een rustgevende omgeving.

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op het welbevinden van mensen, zoals de kleur van het licht, de intensiteit van het licht en het tijdstip waarop het licht wordt gebruikt. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met deze factoren bij het ontwerpen van een human centric lighting-systeem.

In conclusie kan human centric lighting bijdragen aan een verbeterd welbevinden door het natuurlijke ritme van het menselijk lichaam te ondersteunen en een rustgevende omgeving te creëren. Het is daarom de moeite waard om het gebruik in verschillende omgevingen te overwegen.

Met INIZIO Lichtprojecten bieden we een uitgebreid assortiment aan oplossingen van zeer hoge kwaliteit. Zowel de armaturen (inbouw/opbouw/pendel) als de bijbehorende slimme sturingen behoren tot ons assortiment. Naast het natuurlijke daglichtverloop (1800-16000K) kunnen we met PI-LED ook talloze lichtstemmingen creëren binnen PI-LED RGB kleurenspectrum.